BŁAGAM
Odi: ZAD.1
Średni wzrost czternastu zawodników szkolnej sekcji koszykówki jest równy 189 cm
Alex: Średni wzrost czternastu zawodników szkolnej sekcji koszykówki jest równy 189 cm.
Piętnasty
zawodnik ma 1,95 m wzrostu. Oblicz średni wzrost zawodników sekcji koszykówki.
ZAD.2
Rodzina składa się z rodziców i trójki dzieci. Średnia wieku tej rodziny wynosi 16 lat. Jeśli
obliczymy średnią wieku tej rodziny oraz babci i dziadka, którzy są równolatkami, to średnia
wyniesie 30 lat. Ile lat ma babcia ?
ZAD.3
Średni zarobek brutto działu programistów wynosi 3600 zł. Kierownik tego działu zarabia 5000
zł, a średnia zarobków pozostałych pracowników wynosi 3400 zł. Ilu pracowników pracuje w tym
dziale ?
ZAD.4
Średnia arytmetyczna pięciu liczb jest równa 4,2. Jaką liczbę należy dodać do tych liczb, aby
średnia arytmetyczna szcześciu liczb wyniosła:
a)4,5 b)5 c)5,2 d)6
ZAD.5
Uczniowie drugiej klasy LO zbierali pieniądze na wypoczynek wakacyjny. Poszczególni uczniowie
zgromadzili nastepujace kwoty (w zł): 315, 248, 276, 440, 259, 462, 267, 293, 308, 288, 254,
311, 380, 333, 282, 315, 326, 412, 277, 354, x.
Jaką kwote zgromadził uczen X, jeśli średnia arytmetyczna klasy wyniosla 315?
15 paź 23:15
16 paź 14:53
Janek191:
z.1
Odp. 189,4 cm
===============
z.2
80 + 2x = 210
2x = 210 − 80 = 130 / : 2
x = 65
=====
Odp. Babcia ma 65 lat.
==================
z.3
| ( x − 1)*3 400 + 5000 | |
| = 3 600 |
| x | |
3 400 x − 3 400 + 5000 = 3 600 x
200 x = 1 600
x = 8
====
Odp. W tym dziale pracuje 8 osób.
=============================
16 paź 15:03
daras: 3a) 1,8
3b) 4,8
3c) 6
3d) 10,8
Mam nadzieję, że analizując rozwiązania poprzednich 3 zadań już wiesz o co biega ?
16 paź 15:52