granica
maslak: | | n+1 | |
jak obliczyc granice takiego ciagu ? an=( |
| )2n |
| | 3n+2 | |
PS,2n jes w potedze calego wyrazenia
15 paź 23:07
Basia:
| n+1 | | n+1 | | 1 | | n+23+13 | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| 3n+2 | | 3(n+23) | | 3 | | n+23 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| *(1+ |
| ) = |
| *(1+ |
| ) |
| 3 | | 3(n+23) | | 3 | | 3n+2 | |
czyli masz
| | 1 | |
(13)2n*(1+ |
| )23*(3n+2) − 43 = |
| | 3n+2 | |
| | 1 | | 1 | |
(13)2n*[ (1+ |
| )23*(3n+2)] / [(1+ |
| )]43 = |
| | 3n+2 | | 3n+2 | |
| | 1 | | 1 | |
(13)2n*[ (1+ |
| )(3n+2)]23 / [(1+ |
| )]43 → |
| | 3n+2 | | 3n+2 | |
1*e
2/3 / 1 = e
2/3 =
3√e2
sprawdź rachunki; mogłam się gdzieś pomylić
15 paź 23:19
eR:
Jesli sie nie myle, to mozna skorzystac z tego, ze limn→∞(1 + an)1an = e, ale moze
i mozna tez jakos szybciej.
15 paź 23:21
Basia: tak bez niczego
eR ?
znaczy lim
n→+∞(1+n)
1/n = e

to co napisałeś jest prawdą ⇔ lim
n→+∞ a
n = 0
15 paź 23:23
eR:
A wiec sie myle...
15 paź 23:26
Basia: nie mylisz się tylko Twoja wypowiedź jest niekompletna
limn→+∞ (1+an)1/an = e jeżeli limn→+∞an = 0
15 paź 23:32
maslak: w odpowiedzi mam ze dazy do 0
15 paź 23:53
Basia:
i dąży; przecież (
13)
2n → 0 nie do 1
i mamy
pora odejść od komputera skoro takie głupoty już mi się trafiają
patrzyłam na to (1/3)
2n a widziałam
n√1/3
15 paź 23:57
stromae: bo wystarczy oszacować:
| | n+1 | | 1 | | 1 | |
an= ( |
| )2n = ( |
| )2n = [ |
| ]∞ →0 |
| | 3n+2 | | 3 | | 3 | |
16 paź 00:00