matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
lolaxoxo:
Rozwiąż równanie. zastosuj odpowiednie podstawienie
1
4
(1 −
)
2
− 5 =
x
1
1−
x
15 paź 23:03
Basia:
x≠0
1
1 −
≠ 0
x
x−1
≠0
x
x−1≠0 x≠1 x∊R\{0;1}
1
t = 1−
x
4
t
2
− 5 =
/*t
t
t
3
− 5t = 4 t
3
− 5t − 4 = 0 (t+1)(t
2
−t−4) = 0 dokończysz już chyba
tylko potem wróć do podstawienia i wyznacz x
15 paź 23:09