oblicz granicę proszę o szybką pomoc
ana: oblicz granicę :
lim (3n
2+1)/ −2n−5
lim(−2n
3−n
2+2)/(2n+3)
lim(n
3+2n
2+3)/(4n+1)
proszę o pomoc i krótkie objaśnienie
15 paź 22:48
Basia:
| 3n2+1 | | n(3n+1n) | | 3n+1n | |
| = |
| = |
| → |
| −2n−5 | | n(−2−5n) | | −2−5n | |
| 3*(+∞) +0 | | 3 | |
| = − |
| *(+∞) = −∞ |
| −2−0 | | 2 | |
pozostałe identycznie
15 paź 22:51
ana: dziękuję a mozesz mimo wszytsko rozpisać i ten kolejny bo coś mi nie idzie :<<
15 paź 22:58
Basia:
| −2n3−n2+2 | | n3(−2−1n+2n2) | |
| = |
| = |
| 2n+3 | | n(2+3n) | |
| n2(−2−1n+2n2) | | +∞*(−2−0+0) | | +∞*(−2) | |
| → |
| = |
| = −∞ |
| 2+3n | | 2+0 | | 2 | |
15 paź 23:06
ana: w jakiej potędze jest n ostatnie w liczniku bo coś znów nie ogarniam :<
15 paź 23:16
Basia: nie rozumiem pytania; skoro tam jest −2n3−n2+2 to najwyższą potęgą licznika jest n3
15 paź 23:34