Równanie z parametrem
Ciska: Rozwiąż w zależności od parametru m równie: x
2+2mx+m
2+3m+1=0. Proszę o pomoc bo mnie wychodzą
jakieś niestworzone rzeczy.
15 paź 22:48
Saizou : Δ>0 2 rozwiązania
Δ=0 1 rozwiązanie
Δ<0 0 rozwiązań
i po krzyku, teraz tylko rozwiązać te warunki (mamy to szczęście że przy x2 nie stoi parament
więc jest to zawsze funkcja kwadratowa i nie musimy rozpatrywać przypadku funkcji liniowej )
15 paź 22:52
Eta:
Δ=4m
2−4m
2−12m−4 = −12m−4
| | 1 | |
Δ= 0 ⇔ m= − |
| to równanie ma jedno rozwiązanie |
| | 3 | |
| | 1 | |
Δ>0 ⇔ m <− |
| to równanie ma 2 różne rozwiązania |
| | 3 | |
| | 1 | |
Δ<0 ⇔ m > − |
| to równanie nie ma rozwiązań w zb. R |
| | 3 | |
15 paź 22:55
Ciska: Oczywiście źle policzyłam delte

dziękuje bardzo
15 paź 22:59