trygonometia
czacza: jak zapisać ten kąt?
| | 2√3 | |
wyszło mi, że sin x = |
| |
| | 3 | |
| | π | |
powinien wyjść kąt równy |
| |
| | 12 | |
tylko jak to obliczyć?
15 paź 22:43
Saizou : | 2√3 | |
| ≈1,15 a sinx przyjmuje wartości z zakresu <−1:1> więc coś takiego nie istnieje |
| 3 | |
15 paź 22:45
czacza: ah, widzę gdzie mam błąd
w takim razie wyszło sin x = 4/5
więc nadal nie wiem jak z tego wywnioskować kąt
15 paź 22:48
Saizou : a podaj całą treść zadania
15 paź 22:50
Basia: niemożliwe
sin
π6 = 2sin
π12*cos
π12
gdyby sin
π12 =
45 to cos
π12 = ±
35
i byłoby
| 1 | | 4 | | 3 | | 24 | |
| = ±2* |
| * |
| = ± |
| |
| 2 | | 5 | | 5 | | 25 | |
sprzeczność
15 paź 23:00