W trójkącie równoramiennym..
Fasola022: W Δ równoramiennym KLM podstawa ma długość 30cm. W Δ ten wpisano koło, które jest styczne do
ramion Δ w pkt P i R. wiedząc, że PR=6cm oblicz pole ΔKLM oraz pole koła wpisanego w ten
trójkąt.
15 paź 22:08
Mila:

Punkty styczności N i R są jednakowo odległe od wierzchołka L (15)
Punkty styczności N i P są jednakowo odległe od wierzchołka K (15)
Punkty styczności P i R są jednakowo odległe od wierzchołka M (x)
| | 6 | | 1 | |
ΔPRM∼ΔKLM w skali k= |
| = |
| |
| | 30 | | 5 | |
Stosunek obwodów trójkątów podobnych jest równy skali podobieństwa
Dokończysz?
15 paź 22:23