pomocy
aaania: Dany jest wzór funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej. Sprowadź ten wzór do postaci ogólnej
f(x) = 2(x−3)2 +18
15 paź 21:46
irena_1:
f(x)=2(x2−6x+9)+18=2x2−12x+18+18=2x2−12x+36
15 paź 21:49
aaania: a mogłabyś to wytłumaczyć?
15 paź 21:49
aaania: niee to jest źle to musi byc 3x2 +12x +6
15 paź 21:51
irena_1:
Co

? Podniosłam do kwadratu nawias, pomnożyłam sumę przez 2 i zredukowałam wyrazy podobne
15 paź 21:51
irena_1:
Chyba podajesz odpowiedź do innego przykładu− sprawdź
15 paź 21:52
aaania: ni to musi bc zrobione z deltą, tyle wiem
15 paź 21:54
Eta:
15 paź 21:59