liczby zespolone
Miki: Jak rozwiązać takie zadanie
*, konkretnie co muszę zrobić? Mam ułożyć tu jakieś równanie?
Ale jakie i z czego to wynika? Wyjaśni ktoś? Resztę podpunktów do tego zrobię już sam.
* znaleźć liczby rzeczywiste x,y spełniające podane równanie.
15 paź 21:43
Basia:
masz normalne równanie do rozwiązania
x(3+2i) + y(2−3i) = (2−3i)(3+2i)
3x + 2x*i + 2y − 3y*i = 6+4i−9i−6i2
(3x+2y) + (2x−3y)*i = 6 − 5i + 6
(3x+2y) + (2x−3y)*i = 12 − 5i
3x+2y = 12
2x−3y = −5
rozwiązujesz ten układ w R i koniec
15 paź 21:54
irena_1:
| x(2+3i) | | y(3−2i) | |
| + |
| =1 |
| 4+9 | | 9+4 | |
2x+3xi+3y−2yi=13
(2x+3y)+(3x−2y)i=13
2x+3y=13
3x−2y=0
Z tego układu
x=2
y=3
15 paź 21:56