hmm
Gimbaziak: niech f będzie funkcją ciągłą na przedziale lewostronnie otwartym (0,1], spełniającą
następujący warunek: Dla każdego ciagu liczb wymiernych dodatnich Rn należących do (0,1]
zbieżnego do zera, ciag f(Rn) jest zbieżny do granicy skończonej przy n −> oo. udowodnij że:
istnieje liczba a należąca do R, że dla każdego ciągu Rn należącego do (0,1] liczba wymierna
zbieżnego do zera mamy lim n−>oo [to jest zapisane indexem dolnym koło limu] f(Rn)=a
oraz
lim x−>0+(<= index dolny obok limu) f(x) = a, gdzie a jest liczba z (1)
15 paź 21:37
Gimbaziak: pomoże ktoś?
15 paź 21:42
Basia: albo źle czytam, albo tu nie ma czego dowodzić
przecież ten warunek to nic innego jak definicja zbieżności funkcji (Heinego)
są więc spełnione warunki tejże definicji z czego natychmiast wynika, że
limx→0+ f(x) = limn→+∞f(Rn) = a (istnieje i = a∊R)
15 paź 21:45
Gimbaziak: Przeanalizuje problem, możesz mieć racje
15 paź 21:47