wykres funkcja z wartością bezwzględną pomocyyyy
Asia: y=|2x+2|−1 i zad drugie y=|2x+2|−1
15 paź 21:30
Asia: pomóżcie zrobić wykresy funkcji poniżej wartość bezwzględna
15 paź 21:32
PW: f(x)=2x+2 umiesz narysować
Wartość bezwzględna oznacza, że tam gdzie wartość funkcji jest dodatnia, to ją zostawiamy bez
zmian, a gdzie wartość jest ujemna, to zamieniamy ją na dodatnią. Mówiąc po chłopsku tę część
wykresu, która jest poniżej osi OX przekształcamy symetrycznie względem te josi, żeby znalazła
się powyżej. Powstaje "dzióbek"
|2x+2|,
który trzeba pociągnąć w dół o 1, żeby otrzymać
g(x) = |2x+2|−1.
Zadanie drugie jest takie samo jak pierwsze, nie dam się nabrać.
15 paź 22:23
bezendu:
15 paź 22:24
Asia: Dziekuje wczoraj pc mi padł ale juz znalazłam dzieki
16 paź 20:14