matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
fed
biovi:
Mam obliczyc cos takiego :
1
arctg[2sin(arccos(−
))]
2
Moze mi ktos sprobowac to wytlumaczyc? kompletnie tego nie rozumiem o co chodzi z tymi arcusam
15 paź 21:26
Basia:
2π
arccos(−
1
2
) = x ⇔ cosx = −
1
2
i x∊<0;π> ⇔ x =
3
czyli
2π
arccos(−
1
2
) =
3
2π
√
3
π
L = arctg[2sin
] = arctg(2*
) = arctg(
√
3
) =
3
2
3
15 paź 21:29
biovi:
dzieki Basiu, biore sie za rozszyfrowywanie i probowanie zrozumienia tego
zajrzyj tu prosze za jakis czas bo moze bede chcial o cos zapytac.
15 paź 21:33