kombinatoryka
booogie: w turnieju szachowym rozegrano 161 partii.ilu zawodników zgłosiło się do tego turnieju jeżeli
wiadomo że dwóch zawodników po rozegraniu przez każdego z nich 4 partie wycofało się z
turnieju?
15 paź 21:17
Mila:
161−2*4=153
153 partie rozegrali zawodnicy po wycofaniu się 2 zawodników.
k− liczba zawodników zmniejszona o 2 zawodników
k*(k−1)=306
k*(k−1)=2*3*3*17
k*(k−1)=18*17
k=18
n=18+2=20 liczba zawodników zgłoszonych.
15 paź 21:39
romek: skąd się wzieło k=18 bo było równanie k(k−1)=18*17 i nagle wynik 18
15 paź 21:45
Mila:
k*(k−1) to iloczyn kolejnych liczb naturalnych
18*17=306
k=18, k−1=17
15 paź 23:03