pomoże ktoś z tymi zadaniam bo nie bardzo wiem z co mam sie zabrać
Sławek: 12 8
C = C
n n
oraz
y+1 5
{ C = − x
x 2
y
{C = 10
x−1
15 paź 21:13
Basia: napisz to jakoś porządnie; kompletnie nie wiem o co Ci chodzi
15 paź 21:21
PW: To pierwsze to zapewne idiotyczna notacja dla
− zastosować definicję symbolu Newtona
15 paź 21:23
Basia:
pierwsze:
| n! | | n! | |
| = |
| |
| 12!(n−12)! | | 8!(n−8)! | |
8!*n!*(n−8)! = 12!*n!(n−12)! /:n!
8!(n−8)! = 12!(n−12)! /: 8!*(n−12)!
(n−11)(n−10)(n−9)(n−8) = 9*10*11*12
n−8 = 12
n = 20
15 paź 21:24
Basia: to drugie to zapewne układ równań, ale coś mi się tam nie podoba
tak to ma być ?
15 paź 21:26
Sławek: dzięki za pierwsze, a drugie tak mam wyglądać
15 paź 21:31
Basia:
podstawiam do (1)
| x! | | 10y! | | 5 | |
| * |
| = |
| x |
| (y+1)! | | (x−1)! | | 2 | |
20x = 5x(y+1) /:5x
x na pewno nie jest = 0
4 = y+1
y = 3
podstawiamy do (2)
(x−3)(x−2)(x−1) = 2*2*3*5 = 3*4*5
x−1 = 5
x=6
sprawdź; mogłam się gdzieś pomylić

ciekawe zadanie
15 paź 21:39
Sławek: dziękuje, dużo czasu mi oszczędziłaś
15 paź 21:52