matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja wykładnicza
jolka:
3
x
+3
−
x
a)
=2
3
x
− 3
−
x
1
1
b) log
/div>
(x+3) + log
/div>
(x−2) < −1
6
6
w a) w dzielniku jest 3 do −x proszę o roazwiazanie
15 paź 21:12
...-:):
ale zapis −:( jeśli masz już dziedzinę ...
3
x
+3
−x
3
2x
+1
3
x
=
*
3
x
−3
−x
3
x
3
2x
−1
zatem: 3
2x
+1=2*3
2x
−2 ⇒ 3
2x
=3
15 paź 21:30