dwumian
CzasNastal: Witam, spotkałem się z takim przykładem i nie umiem go rozwiązać. (x54 − 3x−3)7
Dochodzę do pewnego momentu i nie wiem co zrobić dalej. Mam 3 i nie potrafię się jej pozbyć.
Ktoś pomoże? Treść jest następująca : znaleźć współczynnik stojący przy x14
15 paź 21:02
Basia:
| | | |
(a+b)n = ∑k=0,...,n | ak*bn−k |
| | |
mamy więc wyrazy postaci:
| |
*(−3)7−k*x(5k/4) − 21 + 3k |
| |
czyli
5k − 84 + 12k = 1
17k = 85
k = 5
współczynnik przy x
1/4 będzie równy
| |
*(−3)7−5 = ............................... |
| |
to już sobie policz
15 paź 21:15
CzasNastal: to znaczy, że omijamy (−3)7−k ? Bo z Twoich działań tak wyszło. Właśnie doszedłem do tego
momentu i nie wiedziałem co z tą trójką zrobić.
15 paź 21:21
CzasNastal: aaa już rozumiem, dzięki Basia
15 paź 21:48