Oblicz cos kąta dwuściennego między sąsiednimi ścianami bocznymi.
immfine : Krawędź podstawy i wysokość ściany bocznej poprowadzona z
Krawędź podstawy i wysokość ściany bocznej poprowadzona z wierzchołka ostrosłupa prawidłowego
czworokątnego
mają długości 2a.
Oblicz cos kąta dwuściennego między sąsiednimi ścianami
bocznymi.
Sporządź rysunek pomocniczy i zaznacz na nim wymieniony kąt
dwuścienny.
Proszę o dokładne rozwiązanie z rysunkiem, bym mogła je przeanalizować, gdyż ten dział
kompletnie mi nie leży i nie radzę sobie z tego typu zadaniami.
15 paź 20:50
dero2005:

h
s = 2a
z Pitagorasa liczę l
l
2 = (
2a2)
2 + h
s2
l
2 = a
2 + (2a)
2
l
2 = a
2 + 4a
2
l
2 = 5a
2
l = a
√5
liczę ramię h
h*l = 2a*h
s
h*l = 2a*2a
liczę przekatną podstawy d
d = 2a
√2
liczę kąt α z tw cosinusów
d
2 = 2h
2 − 2h
2cosα
15 paź 21:29