indukcja
mmmx: nie mam pomysłu jak to udowodnić chodzi mi o ostatni punkt : podzielność przez 133
11n+1+122n−1 : / 133
15 paź 20:23
Eta:
11n+1+122n−1 = 133 s, s∊ N
dla n=1
L= 112+121= 121+12= 133 −− jest podzielna przez 133
Zał. indukcyjne: dla n= k
11k+1+122k−1 = 133 t , t∊ N
Teza indukcyjna: dla n= k+1
11k+2+122k+1= 133w, w∊N
Dowód indukcyjny:
11k+2+122k+1 = 11*11k+1 +122*122k−1 =
= 11*11k+1 + 11*122k−1 +133*122k−1 =
= 11*(11k+1+122k−1)+ 133*122k−1=
= 11*133*t+ 133* 122k−1 = 133*(11t+122k−1)= 133*w, w∊N
c.n.u
15 paź 20:53
mmmx: dzięki... powiedz mi jak wpadasz na takie pomysły od czego to zależy jak to przemyślałaś?
15 paź 21:02