15 paź 20:04
Antek: 3x+12≠0tox≠ policz 3x−12≠0 to x≠ policz
| x(3x−12) | | 3x+12 | | x(3x−12x)−3x+12 | |
| − |
| = |
| = dalej |
| (3x+12)(3x−12) | | 3x+12)(3x−12) | | (3x+12)(3x−12) | |
licz sama
15 paź 20:18
PW: Tak po prostu odjąć dwa ułamki jak to się zwykle robi:
| | x•(3x−12) | | (3x+12)•1 | |
|
| − |
| = ... |
| | (3x+12)(3x−12) | | (3x+12)(3x−12) | |
Dobry uczeń bez poganiania wyznacza na początku dziedzinę: x≠−4 i x≠4 (bo w mianownikach nie
może być zero).
15 paź 20:20
PW: Antek, brakło nawiasu
−(3x+12) w liczniku
15 paź 20:22
Antek: Witaj
PW 
oczywiscie masz racje .
15 paź 20:25