prawdopodobieństwo
booogie: ile istnieje liczb dwucyfrowych takich aby iloczyn ich cyfr był liczbą parzystą ? (65 ale jak
do tego dojść ? )
15 paź 20:00
Basia:
a*b jest parzysta ⇔ przynajmniej jedna jest parzysta
czyli masz wszystkie liczby postaci: 2b, 4b,6b,8b (20,21....40,41 itd) czyli 4*10 = 40
poza tym masz
10, 12, 14, 16, 18,
30, 32, 34, 36, 38
50 ......................
70 ......................
90 ...........................
czyli 5*5 = 25
40+25 = 65
15 paź 20:04
booogie: nie bardzo rozumiem
15 paź 20:08