Dwie sigmy (suma)
Grzesiek: Witam. Prosiłbym o odpowiedź czy dobrze zrozumiałem zadanie z podwójną sumą:
5 4 5
∑ ∑ = ∑ [(i+3) + (i+4)] = [(2+3)+(2+4)] + [(3+3)+(3+4)] + [(4+3)+(4+4)]
i=2 j=3 i=2
+ [(5+3)+(5+4)] = 56
Z góry dziękuję za odpowiedź
15 paź 19:53
PW: Trudno sprawdzić, bo przed pierwszym znakiem równości napisałeś same zakresy sumowania, a brak
jest sumowanych składników.
15 paź 20:09
Grzesiek: Ups, sorka, przeoczyłem to. Zadanie wygląda tak:
5 4
∑ ∑ (i + j) =
i=2 j=3
15 paź 20:11
PW: Rozumienie dobre, rachunków nie sprawdzałem
15 paź 20:25
Grzesiek: Ok. Dzięki wielkie
15 paź 22:50