Ciekawe zadania z wielomianów
Xaviesta: Chciałbym, żeby ktoś wytłumaczył mi jak zrobić tego typu zadania, bo mam do każdego po kilka
podpunktów

1. Oblicz wartość m in dla których wielomian W jest podzielny przez wielomian P:
W(x)= x
4+x
2+mx+n, P(x)=x
2−1
2. Oblicz, dla jakich wartości k reszta z dzielenia wielomianu W przez wielomian p jest równa
R, gdy:
W(x)=2kx
3−4x
2+kx−2k, P(x)=x−2, R(x)=−8
3.Podaj przykład wielomianu W stopnia n−tego o współczynnikach całkowitych, którego jedynymi
pierwiastkami są liczby x1 i x2
n=6, x1=0, x2=−3