WYZNACZ NIEWIADOMOĄ X W ZALEŻNOŚCI OD PARAMETRÓW
nie wiem jak zrobic: | x2 + 1 | | 1 | | x | |
| + |
| = |
| |
| a2x−2a | | ax−2 | | a | |
15 paź 19:19
Cent: dziedzina, do wspólnego mianownika lewą stronę a potem na krzyż, potem wyciągasz x przed to co
się da, a następnie dzielisz przez to co stoi przy x
15 paź 19:22
nie wiem jak zrobic: ((x2+1)/(a2−2a ))+ (a/a2x−2a)=x/a
x2+1+a/a2x−2a=x/a
i co dalej ?
15 paź 19:32
nie wiem jak zrobic: | x2a+a+a2 | | x(xa)+a+a2 | |
| = |
| |
| a2x2−2ax | | x(a2x−2a | |
i jak mam to x wyznaczyć ?
15 paź 19:44
Cent: zacznij od nowa, licznik lewej strony wyglada x2+a+1 a mianownik a2x−2a
15 paź 19:51
nie wiem jak zrobic: moze ktos napisac jak to powinno byc zrobione ? bo nastepne przyklady sa jeszcze trudniejsze
...
15 paź 20:34