HELP
KosiarzMirek: Naszkicuj wykresy funkcji f oraz g(x)=f(2−x)
f(x)= |x|/x POMOCY
15 paź 18:30
Basia:
| | |2−x| | |
g(x) = f(2−x) = |
| |
| | 2−x | |
D = R\{2}
| | 2−x | |
dla x<2 masz 2−x>0 ⇒ |2−x| = 2−x i g(x) = |
| = 1 |
| | 2−x | |
| | −(2−x) | |
dla x>2 masz 2−x<0 ⇒ |2−x| = −(2−x) i g(x) = |
| = −1 |
| | 2−x | |
15 paź 18:33
KosiarzMirek: A można to zrozumieć także jako |2−x| = (x−2) czyli p=2 a q=0 ?
15 paź 18:36
Basia: nie; gdzie Ty tu widzisz równanie kwadratowe
15 paź 18:40
KosiarzMirek: Okej, przepraszam i dziękuję
15 paź 18:40
Trivial:
| | |x| | | sgn(x)*x | |
f(x) = |
| = |
| = sgn(x). x≠0 |
| | x | | x | |
g(x) = sgn(2−x). x≠2
15 paź 18:45