Zadanie tekstowe
diskorobaczek: Pięć lat temu ojciec był 9razy starszy od syna,za 20lat razem będa mieli 100lat. Ile lat ma
każdy z nich obecnie?
15 paź 18:11
KUZDE: ojciec ma x lat
syn ma y lat
piec lat temu:
ojcic mial x−5 lat
syn mial y−5 lat
za 20 lat
ojciec x+20
syn y + 20
x − 5 = 9( y − 5 )
x + 20 + y + 20 = 100
x − 5 = 9y − 45
x + y = 60
x = 9y − 40
x + y = 60
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9y − 40 + y = 60
10y = 100 => y = 10
x = 60 −x = 50
15 paź 18:17
diskorobaczek: Dzięki wielkie: ) A skąd ta 9 się tu wzięła? x − 5 = 9( y − 5 )
15 paź 18:24
diskorobaczek: Aaaa już wiem : D
15 paź 18:25
Trivial:
Do takich zadań najlepsza tabelka!
5 lat temu teraz za 20 lat
ojciec x−5 x x+20
syn y−5 y y+20
Skąd mamy:
| ⎧ | x−5 = 9*(y−5) | |
| ⎩ | x+20 + y+20 = 100 |
|
| ⎧ | x − 9y = −40 | |
| ⎩ | x + y = 60 |
|
(2) − (1): 10y = 100 → y = 10
(2): x = 60−y = 50.
(x,y) = (50,10).
15 paź 18:40