AM
Ambitas: √3x=3 Rozwiązaniem tego równania jest liczba ?
| | x−1 | |
2x+ |
| =0 czy tutaj dobrze wyliczyłem że to będzie 12 |
| | 2 | |
15 paź 17:51
Ambitas: prosił bym o wytłumaczenie jeżeli źle to zrozumiałem .
15 paź 17:51
Basia:
2. niestety nie
4x + x − 1 = 0
dokończ
15 paź 17:53
Ambitas: 1. czyli dobrze myślałem że obie strony równania przez √3
2. a dlaczego mnożenie skoro odwrotnością mnożenia jest dzielenie ?
15 paź 17:55
Ambitas: 2. 15
15 paź 17:56
Ambitas: dlaczego nie wolno tutaj podzielić żeby pozbyć się mianownika ?
15 paź 17:57
Ambitas: i tego właśnie nie rozumiem
15 paź 17:58
Ambitas: Basieńka jesteś?
15 paź 17:59
Ambitas: aha chyba rozumiem dlatego że mamy kreskę ułamka która zastępuje znak dzielenia dlatego mnożysz
obie strony równania przez 2 tak ?
15 paź 18:00
Basia: tak; kreska ułamkowa = dzielenie
a odwrotne do dzielenia jest mnożenie

widzisz; sam do tego doszedłeś
15 paź 18:02
Ambitas: mam jeszcze pytanie do 1 podzieliłaś tam obie strony równania przez √3 , prawda ? , wiec
dlaczego jest 3 przez √3 zastosowałaś tutaj odwrotność ułamka ?
15 paź 18:06
Basia: pozbywasz się niewymierności z mianownika
| 3 | | 3 | | √3 | | 3√3 | |
| = |
| * |
| = |
| = √3 |
| √3 | | √3 | | √3 | | 3 | |
a prościej
15 paź 18:10
Ambitas: aha
15 paź 18:28
Ambitas: dzięki
15 paź 18:28