Pomoc
Piotr 10: W parabolę o równaniu y= −x
2+8x−10 wpisano trójkąt prostokątny równoramienny tak, że
wierzchołek kąta prostego jest wierzchołkiem paraboli. Wyznacz współrzędne wierzchołków tego
trójkąta.
Ogólnie to narysowałem tą parabolę w układzie kartezjańskim, wyznaczyłem jeden wierzchołek(ten
wierzchołek jest wierzchołkiem paraboli) wynosi C=(4;6).
Dalej nie mam pomysłu jak wyznaczyć dwa pozostałe wierzchołki tego trójkąta.
Proszę o wskazówkę
15 paź 17:41
...-:):
... pod jakim kątem nachylone są boki do 0x ? −
15 paź 17:44
...-:):
.. dalej chyba jasne −
15 paź 17:47
Piotr 10: Mogłabyś/Mógłbyś mi to narysować

?
15 paź 17:48
...-:):
... no skoro trójkąt ma być prostokątny to chyba jasne −
15 paź 17:51
Piotr 10: Właśnie nie za bardzo sobie to wyobrażam mam rysunek przed sobą razem z tą parabolą.
Kąty w tym Δ to 900 i 2 razy po 450
15 paź 17:53
...-:):
15 paź 17:56
...-:):
... chyba pomroczność Cię dopadła −

... przewietrz się na spacerku −
15 paź 17:58
Mila:

y= −x
2+8x−10
y
w=−16+32−10=6
C=(4,6)
A(a
1,a
2)
B(b
1,b
2)
a
2=b
2
AC
→⊥BC
→
AC: y=tg(45
o)x+b
y=x+b i 6=4+b⇔b=2
AC:y=x+2
−x
2+8x−10=x+2
−x
2+7x−12=0
Δ=49−4*(−1)*(−12)=1
| | −7+1 | | −7−1 | |
x= |
| =3 lub x= |
| =4 |
| | −2 | | −2 | |
A=(3,5)
B=(..,5) dokończ
15 paź 18:04
Trivial:

Prosty sposób:
y(x) = −x
2 + 8x + 10 = −(x−4)
2 + 6
Rozwiążmy zadanie w innym układzie współrzędnych. Przesuńmy środek układu do punktu wierzchołka
paraboli (4,6). Do punktów obliczonych w tym układzie trzeba będzie dodać na końcu (4,6) aby
powrócić do starego układu.
Zauważmy, że w nowym układzie współrzędnych parabola ma wzór:
u(v) = −v
2
i jest symetryczna względem osi v.
Trójkąt ma być równoramienny → wierzchołki będą miały współrzędne
(u,v) = (±a, −a
2)
Dodatkowo, przy wierzchołku mamy mieć kąt prosty → CA∘CB = 0
CA∘CB = (−a, −a
2)∘(a, −a
2) = −a
2 + a
4 = a
2(a
2−1) = a
2(a−1)(a+1) = 0.
Przy warunku a > 0 jedynym sensownym wynikiem jest a = 1, a zatem:
A
uv = (−1,−1) B
uv = (1, −1)
Powracając do układu xy mamy:
A
xy = (3,5) B
xy = (5, 5)
15 paź 18:10
Trivial:
Mam literówkę we wzorze na początku.
y(x) = −x2 + 8x − 10 = −(x−4)2 + 6
15 paź 18:24
Piotr 10: Super, dziękuję wam wszystkim za pomoc
15 paź 19:04