dowodzenie
Buu:

W okrąg wpisano trójkąt równoboczny ABC. Na okręgu wybrano punkt D (różny od punktów A, B, C) i
poprowadzono trzy odcinki DA, DB, DC. Wykaż, że suma długości dwóch krótszych odcinków jest
równa długości odcinka trzeciego.
15 paź 17:33
Vax: Skorzystaj z twierdzenia Ptolemeusza.
15 paź 17:34
Buu: nie znam, jest jakaś inna możliwość?
15 paź 17:36
Buu: ...
15 paź 17:57
Buu: proszę
15 paź 18:08
Buu: ............
15 paź 18:11
Buu: może jednak ktoś się skusi?
15 paź 18:29
Buu: ....
15 paź 18:46
Buu: ,,,,,,,,,,,,
15 paź 18:55
amator: hmm, z pól nie wiem nadal jak zrobić (zadanie jest w dziale "zastosowanie pojecia pola w
dowodzeniu twierdzen"), ale rzeczywiście twierdzeniem Ptolemeusza wychodzi genialnie łatwo
tylko trzeba je najpierw znać

Twierdzenie Ptolemeusza mówi (chyba jakoś tak) że jeżeli na czworokącie da się opisac okrąg to
iloczyn przekątnych czworokąta jest równy sumie iloczynów boków leżacych naprzeciwko siebie,
więc dla tego zadania |CD| * |AB| = |CB|* |AD| + |AC| * |DB|
ale że AB = a , CB = a, AC = a ; "a" sie zredukują i koniec dowodu
26 lis 23:41
amator: hmm, z pól nie wiem nadal jak zrobić (zadanie jest w dziale "zastosowanie pojecia pola w
dowodzeniu twierdzen"), ale rzeczywiście twierdzeniem Ptolemeusza wychodzi genialnie łatwo
tylko trzeba je najpierw znać

Twierdzenie Ptolemeusza mówi (chyba jakoś tak) że jeżeli na czworokącie da się opisac okrąg to
iloczyn przekątnych czworokąta jest równy sumie iloczynów boków leżacych naprzeciwko siebie,
więc dla tego zadania |CD| * |AB| = |CB|* |AD| + |AC| * |DB|
ale że AB = a , CB = a, AC = a ; "a" sie zredukują i koniec dowodu
26 lis 23:41
MrTomek795:

Można to również rozwiązać korzystając z twierdzenia cosinusów.
Niebieskie kropki 60 stopni. (kąty oparte na tym samym łuku)
więc:
a
2 = AD
2 + DC
2 − 2 AD x DC x cos60
a
2 = BD
2 + AD
2 − 2 AD x BD x cos60 / −1
jak dodamy
0 = DC
2 − BD
2 − AD x DC + AD x BD (cos 60 = 1/2)
0 = DC
2 − BD
2 + AD (BD − DC)
(BD
2 − DC
2) / (BD −DC) = AD
AD = (BD − DC)(BD + DC) / (BD − DC)
AD = BD + DC
10 kwi 23:50