czy ktos czai o co w tym chodzi??
Kacper11: Oblicz sprytnie 35*16 − nie chodzi o to że w słupku tylko żeby SPRYTNIE
(poziom klasy piatej podstawówki)
4 paź 11:32
tim: Sprytnie?
Może tak:
35 = 30 + 5
16 = 10 + 6
(30 + 5)(10 + 6) = 300 + 180 + 50 + 30 = 560
4 paź 11:35
Kacper11: Dziękuje za pomoc
4 paź 11:42
Bogdan:
Dzień dobry.
35 * 16 = 35 * 2 * 2 * 2 * 2 =
35 * 16 = 30 * 16 + 5 * 16 = 480 + 80 =
4 paź 11:47
AS: 35
x 16
−−−−−−
stosuję klucz | X |
Prawy | oznacza wymnóż 5 i 6 zapisz końcową cyfrę,resztę zapamiętaj
X oznacza mnóż elementy na przekątnej,dodaj i dodaj wartość z pamięci
Lewy | oznacza pomnóż 3 i 1 i dodaj to co z pamięci
Wynik będzie pod kreską w jednej linii
35
x 16
−−−−−−
0 5*6 = 30 zapisałem 0 , 3 pamiętam
6 0 3*6 + 5*1 + 3 (z pamięci) = 26 , 6 dopisałem do 0 , 2 pamiętam
5 6 0 3*1 + 2 = 5
48 2*8 = 16 1 do pamięci
x 72 4*2 + 7*8 + 1 = 65 6 do pamięci
−−−−− 4*7 + 6 = 34
3456
4 paź 11:59
Bogdan:
Dla ucznia 5 klasy najprościej będzie chyba tak:
35 * 2 = 70
70 * 8 = 560, taki uczeń już wie, ile jest 7 * 8
4 paź 12:05
Kacper11: Mam jeszcze takie:
572:22=?
6 paź 17:14
kameleon:
576 :22=( 2*2*11*13) :22=(22*26) :22= 26
6 paź 17:19
Kacper11: A umie ktoś prościej
6 paź 17:26
kameleon:
weź kalkulator do ręki , będzie najprościej
6 paź 17:27
Kacper11: no tak by było chyba najprościej
6 paź 17:33
AS: 572:22 = 26
57
−22
−−−− 2 razy odejmowanie
35
−22
−−−−−
132
−22
−−−−−−
110
− 22
−−−−−−
88
− 22
−−−−−−−
66
− 22
−−−−−− 6 razy odejmowanie
44
− 22
−−−−−−−
22
− 22
−−−−−−−
0
6 paź 17:46
788: βγΔΩ≤
18 wrz 20:17
999: niewiem
18 wrz 20:17
Mila: Dla V klasy − tylko sposoby Bogdana
Dzielenie:
572:22= (660−88):22=30−4=26
18 wrz 23:17
asdf: @Mila
Nie wiem, czy piątoklasista wpadłby na taki pomysł
18 wrz 23:23
Mila: Ja wiem, że tak. Niektórzy piątoklasiści są genialni, potem życie ich przytępia ( niektorych).
18 wrz 23:33
asdf: Nom

Ja w piątej klasie byłem na mistrzostwach polski z matematyki (5 miejsce), a teraz
zobacz...dno
18 wrz 23:46
Mila: Nie jesteś dno. Wszystko przed Tobą. Trochę wiary w swoje możliwości.
Za dużo macie wszystkiego i w rezultacie myli wam się wszystko temperatura wrzenia wody z miarą
kata prostego itd.
19 wrz 00:00
Eta:
Tak zawsze mówiłam :
nie mylić! ... "kąt prosty ma miarę 90
o, a woda wrze w 100
o "
19 wrz 00:04
asdf: Może i wszystko przede mną, ale dużo już za mną

Ja idę spać bo jutro za 5 godzin trzeba
wstać

Dobranoc
19 wrz 00:05
Mila: Dobranoc wszystkim.
19 wrz 00:08
Eta:
Miłych snów
19 wrz 00:10