matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania
ccc:
Czy mógł by mi ktoś rozpisać to równanie, bo nie rozumiem dlaczego tu wychodzi −4 i 4. Liczbę x należy tu zastąpić liczbą −2.
a
2
= −2x
x + 6
mi cały czas wychodzi 1, a nie wiem jak to rozpisać
15 paź 17:19
Basia:
jeżeli za x podstawisz −2 masz
a
2
= −2*(−2)
−2+6
a
2
= 4 /*4
4
a
2
= 16 a
2
−16 = 0 (a−4)(a+4) = 0 a−4 = 0 lub a+4 = 0 dokończ
15 paź 17:22
ccc:
aaa... teraz czaje! dziękuję
15 paź 17:25