Własności potęg
Kamix: Witam wszystkich

!
Mam oto taki problem z następującym zadankiem....
Zapisz podane wyrażenie w postaci potęgi o podstawie a.
3
√27√3, a=27
I dochodzę do momentu:
3
√27√3=3
√33*31/2=3
√37/2
I tutaj moje pomysły się kończą....
Proszę pilnie o pomoc ; )
15 paź 16:55
Kamix: Up
15 paź 17:05
...-:):
3*(37/2)1/2=311/4=(271/3)11/4=2711/12
15 paź 17:21
Kamix: Mam tylko pytanie... Skąd się wzięło 311/4?
15 paź 17:26
Kamix: Już wiem, wiem, więc dziękuję bardzo

!
15 paź 17:27
Kamix: Jeszcze mam taki przykład.... Motam się z tymi potęgami dziwnie...
Mam zapisać podane wyrażenie w postaci potęgi o podstawie a.
| 36*81−2/3 | |
| = U{36*(34)−2/3}{ |
| 27√3 | |
| | 36*3−8/3 | | 310/3 | |
27√3}= |
| = |
| =1, a przecież nie o to |
| | 33*31/3 | | 310/3 | |
chodziło... Kurde no już nie mam do tego cierpliwości....
15 paź 17:43
Kamix: Up, up, pomóżcie z tym przykładem...
15 paź 18:00