Warunki
IIIgOOOr: Jakie warunki muszą zachodzić aby dowolne równanie kwadratowe miało 4 pierwiastki rzeczywiste?
15 paź 16:51
ZKS:
Jeżeli mi powiesz jak równanie kwadratowe może mieć 4 pierwiastki rzeczywiste.
15 paź 17:03
matyk: równanie kwadratowe może mieć maksymalnie 2 rozwiązania.
15 paź 17:05
IIIgOOOr: nie wiem..
zadanie brzmi:
Dla jakiej wartości parametru p równanie 1/px4 + (3−p)x2 + p2 = 0 posiada 4 rózne
pierwiastki rzeczywiste?
pomylilo mi sie bo to wcale nie jest kwadratowe.. ale i tak nie wiem jak zrobić..
15 paź 17:06
matyk: to jest równanie dwukwardatowe
wykonaj podstawienie t=x2
i teraz mamy równanie kwadratowe:
1pt2+(3−p)t+p2=0
Żeby równanie wyjściowe miało 4 rozw, to równanie z t musi spełniać warunki:
1. p≠0
2. Δ>0
3. t1t2>0
4 t1+t2>0
15 paź 17:11
ZKS:
A czy tu jest równanie kwadratowe czy może dwukwadratowe?
Podstawiasz za x
2 = t ≥ 0 wtedy otrzymujesz równanie
| 1 | |
| x4 + (3 − p)x2 + p2 = 0. |
| p | |
Warunki
a ≠ 0 ∧ Δ > 0 ∧ t
1 + t
2 > 0 ∧ t
1t
2 > 0.
15 paź 17:12
IIIgOOOr: dzieki wielki !
15 paź 17:15