Trygonometria
Theemi: Hej. Witajcie ponownie.
Tym razem piszę w związku z zadaniami z trygonometrii. Część mam, za jedno nie wiem jak się
zabrać ale generalnie nie jest źle : ). Najpierw "wklikam" treść zadań. Chodzi mi generalnie o
sprawdzenie i małe podpowiedzi.
Zad 1. |3−4sinx|=a2 + 3
Dla jakich a równanie jest sprzeczne ?
Zad 2. Wyznacz zbiór wartości f(x)=1+2cosx−sin2x. Znajdź argument dla którego funkcja
przyjmuje wartość najmniejszą.
Zad 3. Wyznacz dziedzinę funkcji: sinx(tgx+sinx)cosx(1+sinx). Uzasadnij że przyjmuje tylko
wartości nieujemne.
Jest jeszcze jedno za które nie wiem jak się zabrać ale spróbuję najpierw sam coś zdziałać : ).
Zad 1.
Obliczyłem zbiór wartości |3−4sinx|. Krok po kroku aż z sinx dotarłem do fazy końcowej. Wyszło
<0,7>. To teraz a2+3<0 ? a2+3>7.
Wyszło że a?(−∞,−2)?(−√3,√3)?(2,∞)
Mam nadzieję że to zadanie dobrze zrobione : ).
Zad 2.
f(x)=1+2cosx−sin2x=1+2cosx−1+cos2x= cos2x+2cosx=t(t+2) jeżeli t=cosx
t1 =0 t2 = −2 cosx≠−2
Obliczyłem jeszcze p =−1 (wierzchołek)
Teraz f(−1) i f(0). Wychodzi odpowiednio −1,0
Ale jak znaleźć argument dla którego wartość przyjmuje wartość najmniejszą ?
Zad 3. Wyznaczyłem dziedzinę. Czyli od R odjąłem to co wypada przez tangens, cosinus i
mianownik. Ale jak zrobić drugi podpunkt w tym zadaniu ?
Uzasadnij że przyjmuje tylko wartości nieujemne.
Czyli mam uzasadnić że nie ma miejsc zerowych tak ? Jak to zrobić?
Zad 4.
Narysowałem wykres 1−|x−4|. Poniżej go umieszczę. Ale co dalej zrobić ?
15 paź 16:44
Theemi: Brak treści do zadania 4.. Wyznacz liczbę dodatnich rozwiązań równania w zależności od m:
1−|x−4|=2sinm
15 paź 16:45
Theemi:

wierzchołek w (4,1) a wykres dotyka OY w (0,−3)
15 paź 16:56