trygonometria
Grzybek: Wiadomo, że sinx − 1 = m − cosx, gdzie m∊R. Oblicz sin
4x + cos
4x. Proszę o pomoc.
15 paź 15:47
Godzio:
sinx − 1 = m − cosx
sin
4x + cos
4x = (sin
2x + cos
2x) − 2sin
2xcos
2x = 1 − 2sin
2cos
2x
sinx + cosx − 1 = m /
2
sin
2x + cos
2x + 1 + 2sinxcosx − 2sinx − 2cosx = 2 + 2sinxcosx − 2(sinx + cosx) =
| | 1 | |
= 2 + 2sinxcosx − 2(m + 1) = m2 ⇒ sinxcosx = |
| (m2 + 2m) |
| | 2 | |
| | 1 | |
Zatem 1 − 2sin2xcos2x = 1 − |
| (m2 + 2m)2 = ... |
| | 4 | |
15 paź 15:51
Grzybek: sin4x + cos4x = (sin2x + cos2x) − 2sin2xcos2x Skąd to się wzięło?
15 paź 15:58
Grzybek: * sin4x + cos4x = (sin2x + cos2x) − 2sin2xcos2x Skąd to się wzięło?
15 paź 15:59
Piotr 10: (sin2x+cos2x) wylicz sobie to wpierw i zobaczysz coś
15 paź 16:00
Piotr 10: (sin2x+cos2x)2 powinno być
15 paź 16:01
Godzio: Ano tak, zjadłem kwadrat

sin
4x + cos
4x = sin
4x + 2sin
2xcos
2x + cos
4x − 2sin
2xcos
2x =
= (sin
2x + cos
2x)
2 − 2sin
2xcos
2x
15 paź 16:32