wektory
Asia: Zadanie z wektorów
Witam!
Proszę o pomoc:
Wyznacz kąt jaki tworzy wektor A z osiami prostokątnego układu współrzędnych.
A=i+2j+3k
15 paź 14:10
pigor: ..., A= [a
x,a
y,a
z]= [1,2,3] ⇒ |A|=
√12+22+32=
√1+4+9=
√14 , więc
| | ax | | 1 | | 1 | |
z OX: cosα= |
| = |
| = |
| √14 , |
| | |A| | | √14 | | 14 | |
| | ay | | 2 | | 2 | | 1 | |
z OY: cosβ= |
| = |
| = |
| = |
| √14 |
| | |A| | | √14 | | 14 | | 7 | |
| | az | | 3 | | 3 | |
z OZ: cosγ= |
| = |
| = |
| √14 , |
| | |A| | | √14 | | 14 | |
a mając cosinusy , na kalkulatorze lub z tablic policz miary tych kątów...
15 paź 14:25
Asia: dziękuję
15 paź 15:18