pytanie
tn: |z| = 8
z to liczba zespolona.
Jak na należy rozumieć taki zapis?
a jak należy rozumieć, gdy z = |w|
w to też zespolone.
15 paź 13:47
qww: nieee
to jej sprzeżenie

Gdzie studiujesz?
15 paź 13:49
tn: czy możesz odpowiedzieć na pytanie ?
na PP
15 paź 13:51
PW: Nie słuchaj podszeptów, zajrzyj do definicji. Podpowiem: dla liczb rzeczywistych |x| oznacza
odległość tej liczby na osi od zera. Ciekawe, czy dla liczb zespolonych wymyślili coś innego o
tym samym symbolu złożonym z dwóch kreseczek?
15 paź 13:55
Trivial:
Liczby zespolone zostały zdefiniowane tak, aby jak najbardziej symulować zachowanie liczb
rzeczywistych.
|z − z0| = R to równanie okręgu o środku w punkcie z0 i promieniu R.
15 paź 15:47