logarytm
joshi: dla jakich argumentow funkcja f przyjmuje wartosci wieksze od 1
f(x)=(1−2x)(1+22+x)>1
15 paź 13:40
john: podejrzewam, że trzeba wzoru skróconego mnożenia
15 paź 13:45
john: (a − b)(a + b) = a2 − b2
15 paź 13:46
joshi: no dobra mistrzu ale jak to zapisac zeby te X byly w tym zawarte?
bo ze wzoru wynikalo by ze
(12−22) tak?
15 paź 13:52
john: chyba się jednak trochę zagalopowałem, jestem tylko skromnym uczniem jak Ty, będę myślał
jeszcze nad tym, może to po prostu wymnożyć
15 paź 14:02
joshi: no ja tez jestem skromnym uczniem i niemam na to pomyslu
15 paź 14:07
john: zrobiłem tak, ale nie wiem, czy nie robię głupot
(1 − 2
x)(1 + 2
2+x) > 1
wymnażam
1 + 2
2+x −2
x − 2
x * 2
2+x > 1
2
2+x −2
x − 2
x * 2
2+x > 0
2
2 * 2
x − 2
x − 2
2+2x > 0
4 * 2
x − 2
x − 4 * 2
2x > 0
4 * 2
x − 2
x − 4 * (2
x)
2 > 0
t = 2
x
4t − t − 4t
2 > 0
| | 3 | |
z tego wychodzi t ∊ (0; |
| ) |
| | 4 | |
| | 1 | |
teraz NIE jestem pewien, ale chyba tylko |
| można wziąć z tego przedziału i mamy |
| | 2 | |
2
x = 2
−1
x = −1
15 paź 14:26
joshi: łał stary to teraz trzeba czekac zeby to jakis mistrz sprawdzil
15 paź 14:30
15 paź 14:35
john: | | 3 | |
czyli by wychodziło na to, że 2x > 0 i 2x < |
| no i nie wiem, zgłupiałem już, fakt, |
| | 4 | |
niech jakiś mistrz się wypowie
15 paź 14:48
joshi: 4t−t−4t2>0 w jaki w jaki sposob to obliczyles ze ci wyszedl taki zbior
−4t2+4t>0
4t(−t+1)>0
t>0 i t>1?/
15 paź 14:48
joshi: dobra juz wiem zle napisalem tak jest 3t nie 4t
15 paź 14:49
john: 4t − t −4t2 > 0
3t − 4t2 > 0
−4t2 + 3t > 0
t(−4t +3) >0
czyli t = 0 i t = 3/4
mam nierówność więc rysuję wykres z ramionami w dół i patrzę na to co jest nad osią
15 paź 14:52
joshi: a nie powinno byc tak ze
4t−t−4t2>0
czyli −4t2+3t>0
z tego wychodzi
t>0 i t>3/4
i z rysunku mamy podac t>0 czyli t∊(−∞,0)(3/4,∞)?
15 paź 14:52
joshi: kuzwa faakt ramiona w dol bo jest −−−−
15 paź 14:53
john: jedyne co mi teraz przychodzi do głowy to to:
pierwsze nasze rozwiązanie to 2
x > 0 to chyba jeszcze zawsze prawdą
drugie to 2
x < 3/4
musimy 3/4 zamienić tak, aby mieć 2 do którejś potęgi, więc logarytm
2
x < 2
log23/4
| | 3 | | log10 3/4 | |
log2 |
| = |
| |
| | 4 | | log102 | |
kalkulator
czyli 2
x < 2
−0,417
x < −0,417
ale to jest na 95 procent źle
15 paź 15:23