Liczby zespolone na płaszczyźnie
asas: Liczby zespolone − narysowac na płaszczyźnie
Im [ (1+iz)/(1−iz)] =1 Im jest przed wszystkim, nie wiem właśnie czy odnosi sie do całego
równania czy tylko do lewej strony. Prosze o pomoc
15 paź 13:32
wredulus_pospolitus:
oczywiście że tylko do lewej strony
15 paź 13:33
wredulus_pospolitus:
| 1+iz | | (1+iz)2 | |
| = |
| = ... i rozkładasz na część rzeczywistą i urojoną |
| 1−iz | | 1+z | |
15 paź 13:34
asas: czyli z=x+iy a pozniej znowu trzeba zrobić sprężenie żeby sie pozbyć liczby urojonej w
mianowniku?
15 paź 13:45
asas: up
15 paź 14:32
asas: up
15 paź 18:49