uzasadnienie
M: wiedzac ze x4 i x6 sa liczbami wymiernymi wskaz zdania prawdziwe . uzasadnij.
a)x jest liczba wymierna
b)x5 jest liczba wymierna
c)x2 jest liczba wymierna
d)x10 jest liczba wymierna.
3 paź 22:39
M: wiecie jak to zrobic?
4 paź 18:23
Bogdan:
Przykład: x = √2
Korzystamy z wzoru:
x11 − 1 = (x − 1)(x10 + x9 + x8 + x7 + x6 + x5 + x4 + x3 + x2 + x + 1)
√211 − 1 = ( √2 − 1 ) (√210 + √29 + √28 + √27 + √26 + √25 + √24 +
+ √23 + √22 + √2 + 1) =
= 25 + 24√2 + 24 + 23√2 + 23 + 22√2 + 22 + 2√2 + 2 + √2 + 1 =
= 32 + 16√2 + 16 + 8√2 + 8 + 4√2 + 4 + 2√2 + 2 + √2 + 1
4 paź 18:42
AROB: Dobry wieczór
Eto i
Bogdanie.

Miłego wieczoru!
4 paź 18:52
Bogdan:
Dobry wieczór
AROB i
Eto
4 paź 19:22