logarytm
joshi: Dla jakich wartosci parametru m dziedzia funkcji f jest zbior licz rzeczywistych?
f(x)=log(mx2−4x+m+3)
mx2−4x+m+3>0
Δ=(−4+m)2−4(m+3)
m2−12m+36
m2−12m+36=0
Δ= 144−144=0
m1=−122=−6
dobrze ja to robie ?
15 paź 11:18
joshi: do tego ma jeszcze byc zlozenie ze a=0 czyli m
2=−1 i b=0 czyli m=4

sprawdzi ktos to? i
pomoze jak jest zle?
15 paź 11:21
Beti: żeby D = R, to nierówność
mx2 − 4x + m + 3 > 0 musi zachodzić dla wszystkich x
zatem:
a > 0
Δ < 0
15 paź 11:50
joshi: Beti z tego co mowisz i napisalas to jesli zaczne to rozwiazywac to
mx
2−4x+m+3>0
to Δ z tej nierownosci
Δ=(−4+m)
2−4*1*3
m
2−8m+4
jezeli oblicze to rownanie znowu
Δ=64−16=48
to Δ nie wychodzi <0
15 paź 12:00
Aga1.: Ale m2−8m+4<0 (rozwiązuj nierówność kwadratową)
Δm=48 i ta Δ nie musi być mniejsza od zera.
15 paź 12:12
joshi: no dobrze to jesli skacze ta nierownosc to pierwiastki x1 i x2
x1= 8+12√4/2
x2=8−12√4/2 i to jest koniec zadania jak narysuje i napisze przedzial?
15 paź 13:15
joshi: czyli m∊(8−12√4/2,8+12√4/2)
15 paź 13:18