Co z pierwiastkami loczby zespolonej zero
Pawel: Co z pierwiastkami liczby zespolonej zero ?
15 paź 10:33
PW: Ta niepokojąca mnogość pierwiastków z jedynki bierze się stąd, że wielomian
zn−1
rozkłada się na n czynników liniowych (zasadnicze twierdzenie algebry). Dlatego jedynka ma
wiele pierwiastków stopnia n, równanie zn−1=0 ma wiele rozwiązań. Z zerem tej sztuczki nie da
się zrobić, wielomian
zn−0 = zn
rozkłada się na n jednakowych czynników. Zero jest jedynym rozwiązaniem równania zn−0=0
15 paź 10:55