wzór
typ: jak wyznaczyć wzór ogólny z
12+32+52...+(2n−1)2
15 paź 09:55
PW: Wedle legendy mały Gauss otrzymawszy zadanie zsumowania liczb naturalnych od 1 do 50 postąpił
tak:
1 + 2 + 3 +...+49+50
50+49+48+...+ 2 + 1
=================
51+51+51+...+51+51 = 50•51,
a więc szukana suma jest równa połowie tego, czyli 25•51.
Nie mówię, że będzie równie łatwo, ale może skorzystać z inspiracji.
15 paź 10:24
Bizon:
... tylko gdzie w treści mowa o sumie ...

? −
15 paź 10:30
PW: A te krzyżyki to nie sumowanie?
Tak myślę, że inspiracja inspiracją, ale pomysł Gaussa chyba się nie sprawdzi w tym wypadku,
może ktoś zna lepszy?
15 paź 10:38
15 paź 10:59
typ: no fajnie tylko jak do tego wzoru dojść ?
15 paź 11:01
typ: co trzeba zrobić żeby ten wzór osiągnąć?
15 paź 11:23
AS: Podaję moją propozycję rozwiązania tego problemu
Potrzebne będą następujące wzory na sumę szeregów liczbowych
| | 1 | |
11 + 22 + ... + n2 = |
| *n*(n + 1)*(2*n + 1) |
| | 6 | |
| | 1 | |
1 + 2 + ... + n = |
| *n*(n + 1) |
| | 2 | |
Rozwiązanie problemu
1
2 + 3
2 + ... + (2*n − 1)
2 = S
Tożsamość
(2*n − 1)
2 = 4*n
2 − 4*n + 1
n = 1 1
2 = 4*1
2 − 4*1 + 1
n = 2 3
2 = 4*2
2 − 4*2 + 1
n = 3 5
2 = 4*3
2 − 4*3 + 1
−−−−−−−−−−−
Stronami dodajemy
1
2 + 3
2 + 5
2 + ... + (2*n − 1)
2 = 4*(1
2 + 2
2 + ... ) − 4*(1 + 2 +...) + n*1
| | 1 | | n | |
S = 4* |
| *n*(n + 1)*(2*n + 1) − 4* |
| *(n + 1) + n |
| | 6 | | 2 | |
| | 2 | |
S = n*(n + 1)*[ |
| *(2*n + 1) − 2] + n |
| | 3 | |
| | n*(n + 1) | |
S = |
| *(4*n + 2 − 6) + n |
| | 3 | |
| | n*(n + 1) | |
S = |
| *(4*n − 4) + n |
| | 3 | |
| | 4*n | |
S = |
| *[(n + 1)*(n − 1)] + n |
| | 3 | |
15 paź 17:31
typ: Dzięki za pomoc
15 paź 19:32