prostokąt
mira: Prostokat o bokach długości 6 i 12 cm jest podobny do prostokata o obwodzie 60 cm. Oblicz
pole większego prostokata.Moze mi ktos wytłumaczyc krok po kroku .
15 paź 08:08
krystek: Policz
Ob P
1=2*6+2*12= 36
ObP
2=60 stąd skala podobieństwa
obliczasz dł boków
15 paź 08:35
Janek191:
Obwody prostokątów :
L
1 = 2*6 cm + 2*12 cm = 12 c, + 24 cm = 36 cm
L
2 = 60 cm
więc
| | L2 | | 60 | | 5 | |
k = |
| = |
| = |
| − skala podobieństwa |
| | L1 | | 36 | | 3 | |
oraz
P
1 = 6 cm * 12 cm = 72 cm
2
Pole większego prostokąta
| | 5 | | 25 | |
P2 = k2*P1 = ( |
| )2 * 72 cm2 = |
| *72 cm2 = 200 cm2 |
| | 3 | | 9 | |
15 paź 09:34