bardzo prosze o pomoc i jesli to mozliwe to wytlumaczenie krok po kroku :))
kubusiek: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=2x , a nastepnie naszkicuj wykres funkcjing, wiedzac zw
g(x)=f(−x)−4.
A) napisz wzor funkcji g
B) oblicz wspolrzedne punktu wspolnego wykresu funkcji g i osi OY
C) sprawdz czy liczba −2 jest miejscem zerowym funkcji g
D) odczytaj z wykresu zbior wszystkich argumentow, dla ktorych funkcja g przyjmuje wartosci
ujemne.
15 paź 00:24
wredulus_pospolitus:
krok 0
czy potrafisz narysować wykres f(x) = 2x ? jeżeli nie ... no to co my tutaj mamy tłumaczyć ?
15 paź 00:29
Eta:
15 paź 00:30
kubusiek: Potrafie
15 paź 00:31
Eta:
1 krok narysuj f(x)= 2x
2 krok narysuj f(−x)= 2{−x) = (1/2)x ( 1 wykres odbity symetrycznie względem osi OY
3 krok narysuj f(−x)−4 = (1/2)2 −4 ( 2 wykres przesunięty w dół o 4 jednostki
15 paź 00:35
Eta:
2/ f(−x)= 2−x= (1/2)x
15 paź 00:38
Aga1.: 3/
| | 1 | |
g(x)=f(−x)−4=2−x−4=( |
| )x−4. |
| | 2 | |
15 paź 09:15
wredulus_pospolitus:
krok 1 − rysujesz f(x) = 2
x
krok 2 − zauważasz, że f(−x) to jest nic innego jak 'odbicie względem osi OY
| | 1 | |
krok 3 − zapisujesz wzór h(x) = f(−x) = 2−x = ( |
| )x |
| | 2 | |
| | 1 | |
krok 4 − g(x) = f(−x) −4 = h(x) − 4 = ( |
| )x − 4 <−−− i masz wzór |
| | 2 | |
krok 5 − rysujesz g(x) zauważając, ze ów
−4 oznacza, że wykres 'przesuwasz o 4 jednostki w
dół'
15 paź 09:36