kwadrat
Radek:

Korzystając z wykresów funkcji y=0,5x+1 i y=0,5x
2 podaj zbiór rozwiązań nierówności
0,5x+1<0,5x
2 ?
15 paź 00:15
ZKS:
| | 1 | | 1 | |
Spójrz gdzie Twoja parabola y = |
| x2 jest wyżej od funkcji y = |
| x + 1. |
| | 2 | | 2 | |
15 paź 00:19
ZKS:
To "wyżej" jest jak coś w cudzysłowie.
15 paź 00:20
Eta:
x∊(−∞, −1) U (2,∞)
15 paź 00:22
Radek:
Czyli który obszar mnie interesuję ?
15 paź 00:23
Eta:
Ten, gdzie parabola "góruje" nad prostą ( bez punktów wspólnych)
15 paź 00:25
Eta:
bo 0,5x2 > 0,5x+1
15 paź 00:26
Radek: Akurat punkty że nie zamalowane kółeczko to wiem
15 paź 00:27
Radek: Ale to wyszło po polsku ładnie
15 paź 00:28
Eta:
15 paź 00:28
Eta:
"polska języka.... trudna języka"
15 paź 00:29
Radek:
Ale jeszcze pytanie czemu ten obszar a nie np pod prostą (1,2)
15 paź 00:29
Eta:
czytaj wpis 00:26
15 paź 00:30
Eta:
Pod prostą byłby dla 0,5x2<0,5x+1
15 paź 00:31
Radek: ok ok rozumiem

Polska nie być taki trudny język
15 paź 00:35
Eta:
Matematyka, też ..."nie być trudna"
15 paź 00:37
Radek:
To teraz się Pani spadnie z krzesła bo pisze roz a nie ogarniam kwadratowej rewelacyjnie
15 paź 00:39
Radek: bez tego się
15 paź 00:39
Eta:
Do
maja jeszcze szmat czasu

Popracujesz " licząc deltę" ! i dasz radę

Wierzę w Ciebie
15 paź 00:40
Radek:
Chodzi o takie zadania z parametrem właśnie

ale to jutro, Dobranoc.
15 paź 00:41
Eta:
Miłych snów

nie tylko o ...... "parametrach"
15 paź 00:42