Przedstaw w najprostszej postaci...
aaa678: Przedstaw w najprostszej postaci wyrażenie:
a) |x+2| + |x−1| − |x|, gdy x∊ (−2, 0)
b) |5−x| − |x+4| − |2−x|, gdy x∊(2, 5)
c) |x−4| − |x−3| − |x−2|, gdy x∊ (3, 4)
14 paź 23:55
pigor: .., no to może np. tak :
c) x∊(3;4) ⇔ 3< x< 4 /+(−4) /+(−3) /+(−2) ⇒ −1< x−4< 0 i 0< x−3< 1 i 1< x−2< 2,
a wtedy z definicji wartości bezwzględnej :
w(x)= |x−4|− |x−3|− |x−2| = −(x−4) −(x−3) −(x−2)= −x+4−x+3−x+2=
−3x+9=
−3(x−3).
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) x∊(2, 5) ⇔ 2< x< 5 /*(−1) /+4 ⇔ −5< −x< −2 /+5 /+2 ⇒
⇒ 0< 5−x< 3 i 6 < x+4< 9 i −3 < 2−x< 0 , a wtedy
w(x)= |5−x|− |x+4|− |2−x| = 5−x−(x+4)−(−2+x)= 5−x−x−4+2−x=
−3x+3=
−3(x−1) .
15 paź 00:18