granica ciągów
CzasNastal: Witam, mógłby ktoś wyjaśnić jak wyliczyć do czego będzie zbieżny ciąg a
n=n/2n+1 , powinien
być zbieżny do 1/2, ale nie mam pojęcia jak do tego dojść. Ktoś pomoże? Pozdrawiam
14 paź 23:33
ICSP: | | n | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim |
| = lim |
| → |
| = |
| |
| | 2n + 1 | | 2 + 1/n | | 2 + 0 | | 2 | |
14 paź 23:39
PW: | n | | 1 | | 1 | |
| = |
| − już widać, nawet bez znajomości twierdzeń (ta |
| jest coraz |
| 2n+1 | | | | n | |
| | 1 | |
mniejsza wraz ze wzrostem n, a więc ułamek mało się różni od |
| ). Student tak opowiadać |
| | 2 | |
nie powinien, lecz przywołać odpowiednie twierdzenia.
14 paź 23:39
CzasNastal: hmm a jak zamieniło się 2n+1 na 2+1/n? i dlaczego 1/n = 0? Jest już późno i ciężko mi się
myśli, a chciałbym to ogarnąć na pewniaka
14 paź 23:46
CzasNastal: a już chyba wiem, dzielimy przez n, tak? ale nadal nie wiem ską 1/n=0
14 paź 23:48
PW: | | 1 | |
Na wykładzie lub ćwiczeniach powinno być pokazane takie łatwe twierdzenie, że lim |
| =0, |
| | n | |
intuicyjnie jest to oczywiste − im większa n, tym ten ułamek jest mniejszy.
14 paź 23:51
CzasNastal: dla każdej liczby dzielonej przez n będzie 0? 3/n ; 18/n ? Wszystko dąży do 0?
14 paź 23:53
PW: Tak. Jeśli licznik jest stały, a mianownik rośnie, to granica jest zerem (przy założeniu, że
mianownik rośnie nieograniczenie, do nieskończoności)
15 paź 00:01
CzasNastal: Bardzo dziękuję, już rozumiem jak to się wszystko ma. Pozdrowienia dla Ciebie
15 paź 00:06