kasia: dany jest okrąg o równaniu (x-3)2+(y-2)2=25. wyznacz miare kata wpisanego opartego na
luku ktorego koncami sa punkty wspolne danego okregu i osi OY.
25 wrz 18:50
ania: bedzie to okrag o srodku w pkt = (3,2). promieniu = 5.
a ten kat to bedzie kat, którego wierzchołek leży na okręgu, a ramiona zawierają cięciwy
tego koła.skorzystalam z wlasnosci:
-kat opisany jest 2 razy miejszy od srodkowego
- dl podstawy tj 8
-wys tdojkata srodkowego = 3
- powstaje trojkat pitagorasa 3,4,5 stad wiemy ze kat srodkowy = 120
wiec opisany = 60
26 wrz 00:37