Oblicz:
wajdzik: Oblicz:
Nie mam zielonego pojęcia od czego zacząć, pomoże ktoś?
14 paź 23:28
Beti: dużo masz jeszcze tych przykładów ?
tu też szukasz możliwości zastosowania wzorów skróconego mnożenia:
(63 + 36√3)1/4 = (36 + 2*6*3√3 + 27)1/4 = [(6 + 3√3)2]1/4 = (6 + 3√3)1/2 =
√6 + 3√3
teraz wymnóż te dwa pierwiastki (czyli wyrażenia pod pierwiastkami) wg własności:
√a*√b = √a*b
14 paź 23:34
ZKS:
| | √6 | | √6 | | 3√2 | | 3√2 | |
6 − 3√3 = ( |
| )2 − 2 * |
| * |
| + ( |
| )2 = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
14 paź 23:34
Eta:
4√63+36√3 = √√(6+3√3)2= √|6+3√3| = √6+3√3
dalej już sobie poradzisz .......
14 paź 23:34
Eta:
Znów "sypnęło"

........dobrze,że nie
śniegiem
14 paź 23:36
wajdzik: Beti, robię z każdego zadania "najtrudniejszy" podpunkt, zostało mi jeszcze jedno nie licząc
tego. Jutro mam mieć sprawdzian z takich zadań jako powtórka do matury
14 paź 23:38
wajdzik: dzięki wielkie, już kontynuuję zadanie.
14 paź 23:38
wajdzik: Kurde, aż fajnie jest tak wszystko wiedzieć jak Wy

warto się uczyć choćby dla takich chwil
14 paź 23:40
Eta:
14 paź 23:42
Beti: ucz się i pracuj, a dojdziesz do celu ...
14 paź 23:43
wajdzik: √6−3√3*√6+3√3=√(6−3√3)(6+3√3)=√36−27=3
14 paź 23:44
Eta:
14 paź 23:44
Beti: ok
dawaj ostatni przykład, bo już późno
14 paź 23:45
wajdzik: gdyby nie to, że przez 2 lata uczyłem się takich przedmiotów jak geografia biologia w tym roku
jeszcze wiedza o kulturze itd to byłoby o wiele lepiej. Jestem w klasie mat−inf(dwa
rozszerzenia), chcę zdawać matme i fizyke, aczkolwiek śmieszna sprawa z fizyką, klasa
matematyczna a w 1 klasie−3 lekcje 2 klasa−1 lekcja a w 3 klasie ZERO fizyki. Z informatyki
uczył mnie przez dwa lata pan od wf który nie wiedział TOTALNIE NIC także dziękuję za taką
poważną naukę w LICEUM. Sam muszę się uczyć rozszerzeń bo w szkole oczywiście pani mówi,
zacytuję: "to sobie zrobicie w domu" a w szkole najprostsze przykłady byle by tylko nauczyciel
nie pokazał, że czegoś nie umie, TO JEST CHORE naprawdę
14 paź 23:48
wajdzik: Wykaż, że:
| | 847 | | 847 | |
3p{6+√ |
| +3√6−√ |
| −3 |
| | 27 | | 27 | |
14 paź 23:49
wajdzik: nie tak, już poprawiam
14 paź 23:49
wajdzik: | | 847 | | 847 | |
3√6+√ |
| +3√6−√ |
| −3 |
| | 27 | | 27 | |
| 847 | |
| znajduje się pod pierwiastkiem. |
| 27 | |
14 paź 23:51
Beti: no to pojechałeś z tym przykładem...
nie bardzo wiem, jak go rozszyfrować. To −3 jest poza pierwiastkiem ? A pod pierw. st. 3 jest
jeszcze pierw. st. 2 ?
14 paź 23:54
Eta:
Wykazać,że 3√6+√847/27+3√6 −√847/27= 3 , tak?
14 paź 23:56
wajdzik: 27 też jest pod pierwiastkiem, tak reszta się zgadza, a ja się głowiłem i troiłem jak to
przekazać
14 paź 23:59
wajdzik: zacząłem to robić i myślę, żeby sprowadzić to pod jeden pierwiastek i teraz to wyliczę
15 paź 00:00
ZKS:
Łatwo zauważyć że
| | √857 | | | |
6 + |
| = ( |
| ) 3.  |
| | √27 | | 2 | |
15 paź 00:00
Eta:
No to tak : (a+b)3= a3+b3+3a*b(a+b)
a= 3√6+√847/27 , b= 3√6−√847/27
3√6+√847/27+3√6−√847/27= x /3
6+√847/27 +6−√847/27 +33√( 6+√847/27)(6−√847/27)*x= x3
dokończ otrzymasz równanie : x3−5x−12=0 i jedyne rozwiązanie x=3
co kończy dowód ,że taka liczba ............. = 3
15 paź 00:02
Eta:
Hehe
ZKS 
(
baaardzo łatwo ..... zauważyć 
)
15 paź 00:03
wajdzik: dzięki ZKS ale wybiorę sposób Ety

dzięki wszystkim

dokończę to, noc jeszcze długa.
Dobranoc
15 paź 00:04
ZKS:
Hehe.
15 paź 00:05
ZKS:
Oczywiście Twój cyrk Twoje małpki.
15 paź 00:05
Eta:
Ja "zauważyłam" chochlika u
ZKS
15 paź 00:06
ZKS:
Też ale nic nie mówiłem myślałem że nikt nie zauważy a tutaj jednak
"bardzo łatwo zauważyć" tego chochlika.
15 paź 00:09
Eta:
15 paź 00:10