jjf
Radek:
Znajdź liczbę a i b wiedząc, że suma liczb a i potrojonej liczby b jest równa 36, a iloczyn a i
b jest najwiekszy z możliwych ?
a+3b=36
ab=...
14 paź 23:22
ZKS:
Wyznacz z pierwszego równania na przykład a. Następnie wstaw do drugiego równania
i otrzymasz funkcję kwadratową f(b). Szukasz dla jakiego argumentu b otrzymasz wartość
największą (bw).
14 paź 23:26
Eta:
a= 36 −3b
f(b)= (36−3b)*b = −3b
2+36b
| | −36 | |
bmax= |
| = 6 , to amax= 36−3*6= 18 |
| | −6 | |
14 paź 23:26
Radek:
nie rozumiem drugiej linijki ?
14 paź 23:30
Eta:
Masz zbadać funkcję iloczynu a*b
f= a*b , skoro a= 36−3b
to f= (36−3b)*b = −3b2+36b
14 paź 23:32
Radek:
pierwsze rozumiem ale drugie iloczyn a i
b jest najwiekszy z możliwych ? o co tu chodzi ?
14 paź 23:37
ZKS:
Jak o co chodzi? Masz znaleźć takie liczby a oraz b aby Twój iloczyn był największy.
14 paź 23:40
Radek:
14 paź 23:40
Eta:
Chodzi o największą wartość funkcji kwadratowej !
f= −3b
2+36b −−−− wykresem parabola , ramionami do dołu
zatem ta funkcja osiąga wartość największą dla odciętej wierzchołka
| | −36 | |
a w tym przykładzie dla bw= |
| = ... |
| | 2*(−3) | |
14 paź 23:41
Eta:
Czy już teraz jasne?
14 paź 23:43
Radek:
Tak jasne

Dziękuję
14 paź 23:46
Eta:
Na zdrowie
14 paź 23:46
Radek:
Dla Pani z okazji dnia nauczyciela

I nie liczę już dziś Δ !
14 paź 23:47
Eta:
Achhhhhhhhhh TY "Δ"

Za kwiatek ... dziękuję
14 paź 23:48
Radek:
Znajdź taką wartość parametru m, aby największa wartość funkcji f(x)=−x2+mx+m była najmniejsza
z możliwych ?
O co chodzi ?
14 paź 23:52
ZKS:
Policz xw.
14 paź 23:53
14 paź 23:54
ZKS:
| | m | |
Teraz policz f( |
| ) wtedy otrzymasz wartość największą. |
| | 2 | |
14 paź 23:56
Radek:
| | m | | m | | m | |
f( |
| )=−( |
| )2+m( |
| +m |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 paź 00:00
ZKS:
No jeszcze dokończ po upraszczaj co możesz.
15 paź 00:01